De eerste drie jaar van de Kasseifeesten Zegelsem bestond er nog geen Kasseidorptocht. Die werd pas ingevoerd vanaf de vierde editie en steeds met succes. Zaterdag 19 september 2009 was het de 8ste maal dat de Zegelsemse wandeltocht werd ingericht.
 
En dat die ditmaal zou doorgaan met wat minder deelnemers stond in de sterren geschreven. Verleden jaar, toen Patrick De Lange, oud-voorzitter van het comité en inspirator van de Kasseidorptochten, had aangekondigd zich niet meer te kunnen engageren tot de inrichting van de volgende tochten, werd een tijd getwijfeld of de wandeltocht van 2009 nog wel zou doorgaan ( wie zou die belangrijke taak kunnen overnemen?). De periode van inschrijving van de tocht in de “Marching” gleed dus voorbij en de tocht stond er dus niet in vermeld. De belangrijkste publiciteit, waar wandelaars uit andere streken zich vooral op baseren, ontbrak dus dit jaar, met alle gevolgen van dien. Dit jaar moest Zegelsem het dus stellen met 232 stappers. Daarvan waren er 155 aangesloten bij een wandelclub.
 
 
Maar de kwaliteit van de tocht was er echter niet minder door. De tocht was wel gepatroneerd door Aktivia en werd dus ook geïnspecteerd door die liga …en heel goed bevonden. De tocht kreeg zoals vorige jaren zijn volle erkenning en werd opnieuw volledig geklasseerd als “sterrentocht”. De inrichting, van de hand van Johan Coessens, de organisator van zoveel uitgaven van Dwars door Brakel, die ook mee voor de vorige Zegelsemse tochten had gezorgd, was ook perfect.
 
Ditmaal was geopteerd voor drie lussen van elk ongeveer 6 km die alle vertrokken in de basisschool in het dorp van Zegelsem. Eén trok langs de kasseien van de Haaghoek en was volledig toegankelijk voor rolwagens; een andere liep langs de Leberg met zijn Monosterium Mariakluizen en de Perlinckmolen en een laatste kruiste de Singulfi-hoeve (vroeger Romans Hof) en het natuurreservaat Burreken.
 
 
De keuze van de deelnemers was vrij, elk deed de lus(sen) die hem/haar paste. En dat tot volle tevredenheid van die deelnemers. Voor de organisatie was dat ook een winstpunt aangezien hierdoor slechts één (centrale) controle- en rustpost (de speelplaats van de school) moest worden voorzien. Daar was doorlopend gezorgd voor live-muziek en mogelijkheid tot eten en drinken.
 
Onderweg, langs het parcours van de drie lussen werden de deelnemers getrakteerd op een gratis drankje of hapje:
-         Aan “Potjeslogting” langs de Haaghoek deelde TMVW fris water uit aan de deelnemers;
-         Aan het Hof te Sieregem (richting Elst) werd peperkoek uitgedeeld;
-         En langs het Burreken kon elke deelnemer proeven van een lekkere pint van de plaatselijke brouwerij De Graal.
 
Na 17u vond dan de uitreiking plaats van de trofeeën (zilveren kasseien) voor de 5 wandelclubs met de meeste deelnemers:
 
24 stappers: Wandelclub Egmont – Zottegem
24 stappers: Dwars door Brakel
17 stappers: Hanske de Krijger – Oudenaarde
9 stappers: Padstappers – Geraardsbergen
8 stappers: Scheldestappers – Zingem
 
Aan de wandelaars kan alvast nu reeds worden medegedeeld: volgend jaar gaat de Kasseidorptocht zeker opnieuw door. Hij staat reeds vermeld in de Marching 2010 !