Nieuws
- Gegevens
Beste Okra – Vrienden van Zegelsem, We ontmoeten jullie heel graag op donderdag 27 juni om 14 uur in het Buurthuis. We starten naar gewoonte met koffie en gebak en eindigen met belegde broodjes en koffie. Tussendoor brengen we een bezoek op Leberg aan het “Monasterium Mariakluizen” dat reeds 42 jaar bestaat.
- Gegevens
Beste Okra – Vrienden van Zegelsem, Wij willen opnieuw samen de LENTE VIEREN. Dankzij het succes van vorig jaar willen velen onder ons dit “Specialletje” weer beleven. Iedereen was onder de indruk van de fijne bediening en het unieke en gezellig kader. Wie er niet bij was had groot ongelijk.
- Gegevens
Na de voorbije geslaagde activiteiten nodigen we jullie uit op onze volgende bijeenkomst. Ditmaal met een kleine uitstap naar het lokaal van onze buren in Horebeke, nl. “Zaal Arcadia in Sint Kornelis” op maandag 25 maart 2024 om 14 uur.
- Gegevens
- Gegevens
- Gegevens
Met heel veel droefheid nemen we afscheid van Léon Gabriëls. Hij overleed onverwachts op 25/10 op 77- jarige leeftijd. De oudere garde zullen hem beter kennen als 'Ververs Léon'. Hij was schilder en restaurateur. Hij droeg Zegelsem in z'n hart en omgekeerd. Samen met broer Robert hebben ze onnoemelijk veel klusjes opgeknapt in en rond het dorp. Op de Vlaamse Kermis vond je hem zowel achter de tapkraan alsook wel eens op het podium en met zijn videocamera werden tal van huwelijken, geboortes, feesten (uiteraard ook de kasseifeesten) en andere evenementen vastgelegd. Léon had een zacht karakter, stond altijd klaar om te helpen en kon genieten van een pintje, een babbeltje en een knabbeltje. We zullen hem missen... Frederik Vekeman (neef en petekind van Leon) |
Léon woonde in het centrum van het dorp, rechtover de kerk van Zegelsem, maar hij stond in feite zelf in het centrum van het dorpsleven.
Zoals zijn broer Robert was hij (in opvolging van overgrootvader Fredericus, grootvader Victor en vader Louis) huisschilder. Zij zorgden samen voor heel wat mooie realisaties bij particulieren maar bv. ook in de school, in het klooster en in de kerk. Die kerk die Léon nauw aan het hart lag en waar hij o.a. in 1982-83, samen met Robert en met Eddy Platti, instond voor de door iedereen gesmaakte volledige her-schildering van het interieur. Het deed de laatste jaren Léon ook veel pijn om dagelijks geconfronteerd te worden met het half afgebroken, vervallen kloostergebouw, boven op de afgang van het dorpsleven ten gevolge van het wegvallen van het dagelijks /wekelijks kerkbezoek in Zegelsem.
Ook buiten zijn beroep was Léon een graag geziene dorpsfiguur die steeds klaar stond om een handje uit de mouwen de steken bij allerhande activiteiten en feestelijkheden, zoals de Parochie-, de Kerk-, de school- en de Kasseifeesten, waarvan hij ook mooie herinneringsbeelden vastlegde op foto en video.
Iedereen was ook steeds vol lof over de prachtige infoborden voor toerisme en allerhande activiteiten, geschilderd door het duo “Van Ververs”, om niet te zwijgen over de restauratie van de talloze heiligenbeelden in kerken en kapellen.
Léon was zeer geïnteresseerd in heemkundige onderwerpen en was, zoals zijn te vroeg overleden zuster Annie, altijd bereid om het eigen archief aan te spreken en ons bij te staan bij opzoekingen over het verleden van Zegelsem dat bij Annie en Léon zeer werd gekoesterd en bewaard.
Wij danken Léon voor al het goede dat hij heeft gedaan voor de Zegelsemse gemeenschap en bieden de familie onze innige, christelijke deelneming aan.
Léon, rust nu in vrede; wij zullen je nooit vergeten!
V.l.n.r. Eddy Platti, Robert en Léon Gabriëls.
- Gegevens
- Gegevens
Op 14 mei 2022 werd in de kerk in Huize afscheid genomen van E.H. Gabriel De Ruyck. Hij werd geboren te Ouwegem op 18 april 1932 en werd priester gewijd te Gent in 1959.
In oktober 1980 wachtte hem in Zegelsem een warm en plechtig onthaal door de geestelijke en burgerlijke overheid. De schoolkinderen, de jeugd, de B.G.J.G, de kloostergemeenschap, jeugdhuis Focus, de ruitervereniging Sint-Pieter van Brakel, het muziekkorps K. H. De Eendracht van Brakel e.a. Kortom heel veel parochianen waren op de kar gesprongen om hun nieuwe herder te verwelkomen. Een bloementapijt, een bloemenkar, jaardichten met passende teksten sierden vele straten en woningen.
Hij stelde Zegelsem niet teleur.
Hoe hij daar op geen 5 jaar tijd de stille parochie Zegelsem tot een levendige gemeenschap wist te brengen. Niks was hem te veel. Naast zijn dagelijkse priestertaken – zorg voor de mensen en de erediensten - werd het kerkgebouw binnen en buiten opgeknapt, er kwamen zelfs veel vrijwillige handen met plezier helpen. Nog nooit waren de parochianen zo enthousiast en de waardering bleef niet uit want er werd af en toe ook goed gefeest.
Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en zeer veel parochianen droegen op één of andere manier bij tot het slagen van alle jaarlijkse parochiefeesten rond 15 augustus. Niemand wou de optredens, de sfeer, de ambiance op de speelplaats missen. Die feesten zorgden voor de financiële middelen die nodig waren om al die grote verwezenlijkingen te bekostigen.
Eind 1982 – begin 1983 sprak pastoor De Ruyck ons aan om ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de kerk een brochure uit te geven over de geschiedenis van de kerk en de parochie. Dat idee resulteerde uiteindelijk in een stevig boek vol interessante wetenswaardigheden en herinneringen, waarvan onmiddellijk 700 exemplaren aan de man/vrouw werden gebracht. Bij de bijzondere Kerkfeesten van 7 augustus 1983 ter gelegenheid van de 200-jarige viering, na de vernieuwingswerken waren alle geestelijke en wereldlijke leiders uitgenodigd, ook de nog in leven zijnde Zegelsemse roepingen ontbraken niet. Het grote zangkoor en de vele priesters, aan het altaar, voorgegaan door Mgr. Van Petegem, maakten van de jubelviering een feest om nooit te vergeten.
Daarna ging het richting speelplaats van de school waar het boek werd voorgesteld en alle parochianen het glas mochten heffen op 200 jaar kerk. Voor de vele genodigden volgde nog een uitgebreid diner.
Werkelijk, een groot pastoor die op korte tijd zijn stempel heeft gedrukt op het prachtige dorpje Zegelsem.
Wie herinneringen wil opzoeken over de vele mooie jaren kan terecht op: https://www.zegelsem.be/index.php/feestgeschiedenis . Daar vindt U een grote brok geschiedenis met heel wat foto’s van de veel vroegere festiviteiten vanaf 1921.
Fernand en Mieke De Tant – De Prijck
- Gegevens
Christiane was jarenlang leerkracht en directrice van de Gesubsidieerde vrije lagere school te Zegelsem. Afscheid namen we in “haar parochiekerk” Sint-Ursmarus te Zegelsem op 5 juni 2021. Voor haar gezin, haar school, haar dorp en parochiekerk was haar inzet en liefde zeer groot, mede met de steun van haar echtgenoot Octaaf. Zolang haar gezondheid het toeliet kon men steeds op haar rekenen voor allerlei evenementen. Klik hier voor het overlijdensbericht...
Hierbij een mooie foto van het jonge paar, geflankeerd door haar collega’s: Z. Emilienne, Z. Leonarda, Z. Pia en Juf. Elza Rousseau.