Het hing reeds een hele tijd in de lucht. De overdracht in 1997 van het Zegelsemse rusthuis aan de instelling in Roborst en de eigenlijke verhuis tijdens de eerste helft van dit jaar van de laatste rusthuisbewoners heeft catastrofale gevolgen voor ons Kasseidorp.

Met het verdwijnen van het rusthuis verliest Zegelsem zomaar ineens een 30-tal inwoners en de tewerkstelling van wel 15 eenheden.

Als wij dan beseffen dat het klooster vanuit de Congregatie St.-Vincentius van Deftinge in 1893 in Zegelsem werd gesticht met twee belangrijke opdrachten: het “onderwijs” en de “verzorging van de ouden van dagen”.

De “onderwijs”-opdracht vanuit het klooster werd reeds geruime tijd afgebouwd. Daar waar tientallen jaren geleden er nog meerdere zusters een onderwijsfunctie uitoefenden in Zegelsem, was Zuster Pia de laatste die in 1989 ook haar kleuterklas doorgaf aan een leek. Die onderwijsopdracht van het Klooster van Zegelsem verviel later volledig bij de grote fusie van de dorpsschool van Zegelsem met de scholen van Michelbeke, Elst, St.-Maria-Oudenhove en Opbrakel en nog later met St.-Maria-Latem, onder de gemeenschappelijke koepel “Het Groene Lilare”. De schoolgebouwen zijn nu nog eigendom van de Congregatie St.-Vincentius maar zij worden gehuurd door de scholengroep.

Nu dus ook het beheer van het rusthuis is weggevallen rest er niets meer van de beide bijzondere opdrachten van het klooster. Met het huidige aantal van drie niet meer zo jonge zusters zou het ook niet meer mogelijk zijn om nog grote opdrachten aan te kunnen en ook economisch is het voor de Congregatie niet meer doenbaar om zo’n (leeg) gebouwencomplex te onderhouden voor slechts drie zusters.

Het te verwachten verdict is dan ook gevallen. Moeder Anna en de zusters Pia en Eveline vertrekken eind november richting moederklooster Deftinge. Zuster Christiane is hen enkele tijd geleden voorgegaan wegens ziekte. Daarmee valt definitief het doek voor het Klooster dat 113 jaar in ons kasseidorp uitermate actief was en heel wat dingen ten goede heeft gerealiseerd. De drie Zegelsemse Zusters werden ter gelegenheid van de Gouden Kasseiworp van de Kasseifeesten op zondag 17 september nog letterlijk en figuurlijk in de bloemen gezet voor het werk dat zij en hun voorgangers presteerden voor Zegelsem. Bij gelegenheid komen we op deze site nog eens uitgebreid terug op die rijke geschiedenis van het Klooster.

Zondag 26 november is er om 9u30 een plechtige dankmis in de St.-Ursmaruskerk, waarop iedereen van harte is uitgenodigd. De parochianen zullen er zeker de gelegenheid krijgen om er persoonlijk afscheid te nemen van de laatste zusters van Zegelsem.

Moeder Anna en Zusters Pia en Eveline (en Christiane), we zullen jullie heel hard missen!