Henri de Breyne werd geboren te Zegelsem op 10 november 1928 als enige zoon van Raymond – een volksvriend - en Clara Van Coppenolle (†1929). De kleine Henri was amper 7 maand oud toen zijn mama overleed maar de lieveling werd goed opgevangen door papa en een inwonende tante Irène de Breyne (†1987).
 
Henri groeide op in de brouwerij DE BREYNE, waar de Sprint Export, een blond biertje, werd gebrouwd tot ongeveer 1950-‘54. Ook mama Clara was een brouwersdochter uit Nederbrakel, dochter van Napoleon Van Coppenolle (oud-burgemeester). 
 
 
 
Als telg van een rijk nageslacht (de de Breyne’s bezaten zelfs een wapenschild) had Henri zeker niets tekort, hij leerde al zeer vroeg paard rijden. En deze liefde voor paarden zal ook zijn verder leven bepalen: zij het dan eerder in het paarden kopen, naar paardenwedstrijden gaan en gokken op paarden.
 
Henri was  stichter, voorzitter en sponsor van de huidige voetbalploeg FC Zegelsem (1953), voorzitter van de Vlaams Sportverbond, afdeling Zuid Vlaanderen (1954) en bestuurslid van de Landbouwcommisie van Sint-Maria-Horebeke.
 
Op 11 oktober 1958 stelde Henri zich als kopman kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen, wat resulteerde in een grandioos succes. Als jonge graag geziene vrijgezel had hij tijd en zette zich volop in voor zijn Zegelsem en zijn inwoners die hij één voor één kende.
 
Op zondag 26 juli 1959 kwam heel Zegelsem op straat voor een grootse verwelkoming van hun nieuwe burgervader in opvolging van Sylvain Van Der Donckt. Een eindeloze stoet trok door bijna alle straten van Zegelsem en overtrof alle vorige evenementen. Een grandioos feest met praalwagens (elke wijk en straat had weken gewerkt aan HUN wagen) groepen, heilwensen, ruikers bloemen werden overhandigd aan de burgemeester die werd rondgereden in een mooie open wagen, een “FORD CABRIO EDSEL” van Albert Martens. Voor meer dan 80 ruikers bloemen was er geen plaats thuis en Henri schonk een deel aan het klooster en de rusthuisbewoners. 
 
De foto’s van die volledige stoet werden tentoongesteld in het Buurthuis tijdens de Kasseifeesten van 2003 Toen was hij ook – samen met vier andere burgervaders – de gastvedette om als Kasseiwerper te fungeren. Een aantal foto’s werden ook opgenomen op deze website onder de rubriek Feestgeschiedenis: klik hier
 
Henri bleef burgemeester van Zegelsem tot aan de fusie tot Brakel in 1970-71.
 
 Na de dood van vader en tante Irène bleef Henri alleen achter op dat grote domein op de Leierwaarde. In 1993-‘94 verkocht hij het goed en verhuisde naar Brakel in een kleinere woning op de Warande. Iedereen (ook wij) werden er steeds hartelijk ontvangen- de wijn was nooit ver weg. Hij vertelde graag over het verleden en het heden. De positieve en negatieven evoluties in de maatschappij volgde hij op de voet. 
 
Hij was ook een sterk geëngageerd lid en medewerker van Ziekenzorg. Vele reizen, zelfs buitenlandse, stond hij paraat voor het vervoer en hulp aan zwaar zieken. Zijn oude, zieke, eenzame bekenden verraste hij regelmatig met een bezoekje en een geschenkje, zolang hijzelf mobiel was.
 
 
Maar met de hogere leeftijd kwamen ook de lichamelijke kwalen meer en meer de kop opsteken en de ere-burgemeester nam in 2009 zijn intrek in het OCMW-rusthuis te Brakel. In 2010 na enkele dagen ziekenhuis-opname overleed hij in het AZ Oudenaarde, de dag na zijn 82ste verjaardag, die hij nog had gevierd met taart en champagne. 
 
Fernand De Tant