We willen hier ook hulde brengen aan. Agnes Cruypeninck, gehuwd met Georges Spileers.                          . 
We leerden Agnes beter kennen in 2001. Bij een bezoek ten huize Agnes gaven we onze ogen de kost bij het zien van haar verzameling!!! Haar woning had iets van een museum, want Agnes verzamelde zowat alles.
 
In dat “museum” ging onze eerste interesse uit naar haar globes (waaronder allerhande zelfaangeklede heiligenbeelden). Daar zagen wij direct een unieke en prachtige tentoonstelling in ter gelegenheid van de Kasseifeesten 2001. De ijverige Agnes zag dat onmiddellijk zitten, twijfelde geen moment en zegde haar volledige medewerking toe.
 
Maar dat was nog niet alles, ook vele handwerkstukken –Agnes was thuis in alle technieken en volgde op dat moment nog nieuwe handwerkcursussen – gingen mee richting Buurthuis. Het resultaat was immens en prachtig:  alle tentoongestelde stukken, zowel in de helft van de kerk als in het hele Buurthuis kwamen uit het huis Spileers-Cruypeninck. De ijverige handen van Agnes kenden nooit rust.
 
3 jaar later in 2004 verhuisden we, opnieuw voor de Kasseifeesten, haar hele verzameling koffiekannen en koffiemolens. De noeste werkster hielp ons bij het opstellen, niets was haar teveel. Zij was ook een trouwe bezoekster van de Kasseifeesten tot een paar jaar geleden een ziekte haar gestel ondermijnde en zij voor alles moest afhaken.
 
Het echtpaar Spileers – Cruypeninck was zeer gekend in de streek omwille van hun vervoersbedrijfje. Agnes was samen met haar moeder Maria zeer bedrijvig in het vullen van zakken met kolen (toen nog allemaal handenarbeid), die echtgenoot Georges dan aan huis bezorgde. Georges verdeelde ook voer voor de dieren van het merk “Hanekop” bij heel wat boeren - elk gezin had toen een kleine boerderij - in de wijde omtrek. Hij vervoerde ook hout naar de zagerij en de vrachtwagen van Spileers deed ook vele jaren dienst als vuilniswagen in de gemeente.
 
Agnes werd geboren te Zegelsem op 20 oktober 1935 en overleed te Ronse op 12 juni 2010 in het Ziekenhuis Glorieux.  Maar wij bewaren vele mooie herinneringen aan haar.
 
Mieke De Prijck
Fernand De Tant