Op de Vlaamse Feestdag 11 juli 2007 verloor Deftinge reeds de tweede zuster afkomstig uit het in 2006 opgedoekte Klooster van Zegelsem.

 

Zuster Anna werd als Jozefa Van Goethem in Temse geboren op 13 juli 1933. Zij studeerde voor lagere onderwijzeres en trad in september 1952, ondermeer naar het voorbeeld van haar zuster Bertha, in de Congregatie van de Zusters van de H. Vincentius a Paulo te Deftinge, waar zij gewijd werd op 19 maart 1954.

Zuster Anna stond van 1954 tot 1961 voor de klas in Welle, van 1961 tot 1962 in Bissegem en van 1962 tot 1968 in Deftinge. Vervolgens was zij werkzaam van 1968 tot 1988 als missiezuster in Bwamanda ( Kongo), eveneens in het onderwijs, als leerkracht en directrice.

In 1989 kwam ze het klooster vervoegen in Zegelsem, waar ze zich in eerste instantie vooral bezighield met het beheer van het rusthuis. Toen moeder Bertina (haar eigen zuster Bertha) om gezondheidsredenen in 1992 naar het moederklooster in Deftinge trok, werd Zuster Anna de nieuwe Moeder Overste van Zegelsem.

Spijtig heeft zij het moeten meemaken dat geleidelijk het aantal medezusters in Zegelsem daalde, dat het rusthuis werd overgedragen aan Roborst, dat alle bewoners van het rusthuis verhuisden en dat uiteindelijk de kloostergemeenschap in Zegelsem afzonderlijk niet meer leefbaar was. Zo is zij samen met haar drie medezusters in november 2006 naar Deftinge gemuteerd.

Intussen werd zij getroffen door een ernstige ziekte die haar gezondheid fel ondermijnde. Toch hield ze zich verder kranig. Zij bleef tijdens heel haar verblijf in Zegelsem actief in de parochie en het zangkoor en bleef steeds de steun voor de dorpsschool. Ook voor leute en plezier op de school- en parochiefeesten stond ze steeds op de eerste rij.

Zuster Anna had nog gehoopt haar laatste levensjaren te kunnen doorbrengen in Temse, dicht bij haar familie, maar de ziekte heeft daar anders over beslist. Op 11 juli 2007 werd zij definitief geroepen door de Heer die ze een leven lang heeft gediend.