Afdrukken
U hebt het reeds gehoord en gelezen. Dit jaar wordt het 100-jarig bestaan gevierd van de Dekenij Nederbrakel. En naar aanleiding van die viering dacht de Heer Deken aan de uitgave van een boek omtrent alle parochies die tijdens die 100 jaar deel uitmaakten van de dekenij.
 
De Heemkundige Kring Triverius nam de uitdaging aan. Een hele klus weliswaar want in totaal zijn zowat 15 parochies daarbij betrokken: Deftinge, Elst, Everbeek-Beneden, Everbeek-Boven, Hemelveerdegem, Michelbeke, Nederbrakel, Opbrakel, Ophasselt, Parike, St.-Maria-Lierde, St.-Maria-Oudenhove, St.-Martens-Lierde, Steenhuize-Wijnhuize en Zegelsem.
 
Meerdere vrijwilligers werden aangezocht, het plan werd uitgewerkt en het immense opzoekings-, schrijf- en fotowerk kon starten. Onder leiding van Ludwig De Temmerman gingen Z.E.H. Deken Van Den Velde, Luc Beeckmans, Sylvain De Lange, Rudy De Mets, Mieke De Prijck, Fernand De Tant, Philippe Jallet, Marc Marroye, André Premereur, Frans Roman en Hilde Van Paepegem aan de slag.
 
Het deel omtrent Zegelsem is van de hand van de samenstellers van deze site, Fernand en Mieke De Tant - De Prijck. Laatstgenoemden schreven reeds in 1983 het boek “Zegelsem - Parochie St-Ursmarus” dat toen onmiddellijk was uitverkocht. Sedertdien beschikken zij over tal van nieuwe vondsten.
 
Het boek, met als titel “Een eeuw toegewijd, 1909 – 2009” en subtitel “De dekenij Nederbrakel en haar parochies vroeger en nu” is thans klaar en wordt voorgesteld op zaterdag 4 december om 20.00 uur in de kerk van Nederbrakel. Alle geïnteresseerdenzijn hierbij uitgenodigd.
 
De inleiding wordt gebracht door historicus Geert Van Bockstaele en natuurlijk verneemt U die avond ook veel meer over de inhoud van het boek, dat rijkelijk werd bedeeld met fotomateriaal en dat ook die avond voor het eerst kan worden aangeschaft. Er is ook een muzikale omlijsting voorzien door Barbara De Ceuster en Greet Heyse.
 
Daarnaast wordt ook de “Catalogus van de schatkamer” aan het publiek voorgesteld, de bezoekersgids voor de prachtige museum - ruimte die in de kerk van Nederbrakel werd ingericht en waar heel wat prachtige kerkschatten zijn tentoongesteld.
 
IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM!